"DZIEN EDUKACJI NARODOWEJ 14 PAŹDZIERNIKA 2024r.'

Dzień Edukacji Narodowej w naszej szkole.

Dnia 14 października 2024 roku w Szkole Podstawowej im. Janusza Korczaka w Liczu, miała miejsce uroczysta Akademia, która została zorganizowana przez uczniów klasy drugiej i czwartej dla nauczycieli i pracowników szkoły z okazji Dnia Edukacji Narodowej. W apelu brali udział: pan dyrektor, nauczyciele, pracownicy administracji i obsługi, przewodnicząca rady rodziców pani Kamila Traczyk, radny pan Zbigniew Ławicki, pani Jolanta Zep, pan Grzegorz Dzwonkowski, emerytowani nauczyciele oraz uczniowie wszystkich klas. Młodzi artyści piosenką i słowem uświetnili ten wyjątkowy dzień w roku szkolnym. Wiele ciepłych i miłych słów popłynęło w kierunku naszych nauczycieli. Uczniowie docenili i podkreślili swoją  wdzięczność za codzienny trud pracy nauczyciela, jego poświęcenie, czujność i  troskę o dobro wychowanków. Każdy z pracowników naszej szkoły otrzymał ręcznie wykonany przez uczniów upominek.  Na zakończenie Akademii głos zabrał p. Dyrektor Zbigniew Guzman, który mówił o trudnej, ale jakże  pięknej pracy nauczyciela. Podziękował za dotychczasowe zaangażowanie  oraz życzył wielu sił i wytrwałości w tym wyjątkowym zawodzie. Z tej okazji  pan dyrektor wręczył pracownikom nagrody  Wójta Gminy Kwidzyn i nagrody Dyrektora Szkoły za ogromny wkład pracy.

Nagrody Wójta Gminy Kwidzyn otrzymali: Dyrektor Szkoły - p. Zbigniew Guzman, p. Anna Wiśniewska. Nagrody Dyrektora Szkoły otrzymali: p. Dorota Szul, p. Iwona Zelmańska, p. Olga Buczkowska, p. Alicja Zacierka, p. Justyna Maron, p. Beata Brzozowska, p. Justyna Litwin, p. Wiesława Pietrzyk, p. Janina Besaraba, p. Monika Kotowska, p. Karolina Góralczyk, p. Renata Zakrzewska, p. Anna Kander, p. Piotr Bożek

Zbiórka kasztanów

Zbiórka kasztanów

Jak co roku uczniowie klas 1-3 zbierali kasztany, które zostały przekazane na rzecz schroniska „Adopciaki” na Miłosnej w Kwidzynie.

Serdecznie dziękujemy za zaangażowanie w coroczną zbiórkę kasztanów

Smacznie, zdrowo, kolorowo w klasie drugiej.

W związku z realizacją kręgu tematycznego SMACZNIE, ZDROWO, KOLOROWO,
17 października 2024r. mieliśmy okazję gościć w naszej klasie, panią Aleksandrę Ceranowską oraz pana Macieja Czapla. Przynieśli oni drewnianą prasę do owoców, dzięki której mogliśmy wycisnąć naturalny sok z jabłek. Owoce również były z sadu pani Oli i pana Macieja. Dzięki naszym Gościom, mogliśmy zapoznać się z budową takiej prasy oraz brać czynny udział
w wyciskaniu pysznego, zdrowego soku. Jak się okazało, nie było to takie proste i wymagało duuużo siły. Jeszcze raz dziękujemy za naturalne witaminki, a poniżej przedstawiamy kilka zdjęć z tych ciekawych zajęć😊

#rekordrur

Dnia 16.10.2024r. w godzinach od 12.00 do 12.30 nasza szkoła przyłączyła się do akcji Programu Edukacyjnego „Ratujemy i Uczymy Ratować” – Bicie rekordu w jednoczesnej resuscytacji krążeniowo-oddechowej. Tego dnia przypada Europejski Dzień Przywracania Czynności Serca. Celem tego święta jest podnoszenie stanu wiedzy oraz umiejętności na temat zasad udzielania pierwszej pomocy w sytuacjach nagłego zatrzymania krążenia. Do tego wydarzenia zaangażowała cała społeczność szkolna, która fachowo wykonywała resuscytację krążeniowo-oddechową. Poniżej fotorelacja z tego wydarzenia.

Sukces uczennic klasy III

Amanda Wierzbicka zajęła I miejsce w konkursie plastycznym „Chotomska dzieciom” organizowanym przez Pomorską Bibliotekę Pedagogiczną w Gdańsku Filię w Kwidzynie a Oliwia Milbrodt III miejsce w tym konkursie.

Gratulujemy wygranej i życzymy kolejnych sukcesów.

 

Wizyta w piekarni „U Pawła”

15 października uczniowie klas 1-3 udali się na wycieczkę do piekarni „U Pawła” w Kwidzynie. Podczas wycieczki miały możliwość zobaczyć jak wygląda piekarnia od środka. Z wielkim zainteresowaniem przyglądały się pracy piekarza, poznały etapy powstawania pieczywa oraz produkty potrzebne do jego wypieku. Zobaczyły maszyny, które pomagają w pracy piekarzowi. W piekarni wszystko było ciekawe: ogromne misy na ciasto, krajalnica i wielkie łopaty do wyciągania pieczywa. Największe wrażenie wywarł na uczniach ogromny piec, który miał wiele poziomych drzwiczek. Dowiedzieliśmy się w jakiej temperaturze i w jakim czasie pieczony jest chleb. Na koniec dzieci miały także możliwość zrobienia zakupów w sklepie firmowym piekarni.