„Nie chowaj talentu. Pokaż go światu”

Debiut uczennicy klasy 2 Victorii Szostak z okazji DEN to kolejny odkryty talent przez Dyrektora szkoły Pana Zbigniewa Guzmana.
Zaraża On muzyką nie tylko uczniów, ale i pracowników szkoły. W ubiegłym roku szkolnym powołał chór, który swym występem pożegnał rok szkolny. Wciąż doskonali się i rozwija.
Chór ponownie wystąpił dla społeczności szkolnej z okazji DEN. Gościł także z występem dla nagrodzonych pedagogów 14 października br. w Białym Dworze.

 

„ILE MATEMATYKI JEST WOKÓŁ NAS?”

Uczestnicy projektu „Zainspirowani Matematyką” szukali udziału matematyki w różnych dziedzinach życia. Zobaczcie, jak przydaje się ona KRAWCOWI.

Projekt finansowany z Fundacji mBanku.

Dzień Edukacji Narodowej

Dzień Edukacji Narodowej to polskie święto oświaty i szkolnictwa wyższego ustanowione 27 kwietnia 1792 r. Upamiętnia rocznicę powstania Komisji Edukacji Narodowej, która została utworzona z inicjatywy króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Powszechnie, dzień ten nazywany jest Dniem Nauczyciela.

13 października 2022 roku w Szkole Podstawowej w Liczu odbyła się akademia z okazji Dnia Edukacji Narodowej. Na uroczystość przybyli nauczyciele, pracownicy administracji i obsługi, zaproszeni goście oraz uczniowie. W części oficjalnej głos zabrał Pan dyrektor Zbigniew Guzman, który złożył serdeczne życzenia wszystkim pracownikom szkoły, podziękował za trud włożony każdego dnia w kształcenie i wychowanie młodych pokoleń. Następnie wręczył wyróżnionym nauczycielom i pracownikom szkoły Nagrodę Dyrektora Szkoły.

W części artystycznej  wystąpiły przedszkolaki z grupy 3-4 latków pod opieką Pani Alicji Zacierki oraz grupa 5-6 latków pod opieką Pani Jolanty Kowalskiej,  prezentując przygotowany układ taneczny. Dzieci piosenkami i życzeniami wyraziły swoje podziękowanie i słowa uznania dla trudnej pracy pedagogów. Pracownicy otrzymali także od przedszkolaków ręcznie robione laurki.

Na zakończenie wystąpił Szkolny Zespół Wokalny Nauczycieli z muzycznym akompaniamentem dyrektora szkoły.

Czytaj więcej...

DZIEŃ EDUKACJI NARODOWEJ

Z GŁĘBI SERCA DZIĘKUJEMY!!!

Z okazji Dnia Edukacji Narodowej, Samorząd Uczniowski, we współpracy z Martyną i Zuzią (szkolnymi mistrzyniami wypieków), przygotował dla naszych nauczycieli i pracowników szkoły słodki upominek.

16 października Światowy Dzień Żywności

Światowy Dzień Żywności ustanowiony został w 1979 roku przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jest obchodzony na całym świecie 16 października. Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.

Nasze działania są naszą przyszłością .
Ogranicz marnowanie żywności, jedz zdrowsze posiłki, kupuj lokalne i sezonowe jedzenie, używaj toreb wielorazowych, oszczędzaj wodę, dowiedz się, co oznacza pojęcie „systemy żywnościowe” .

1. Ogranicz marnowanie żywności
Ponad 900 milionów ton żywności – 17% całej żywności dostępnej dla konsumentów – co roku trafia do koszy na śmieci, podczas gdy prawie 700 milionów ludzi na całym świecie głoduje.
Zatrzymajmy marnowanie żywności!
Wyrzucając żywność, marnujesz również energię zużytą na jej uprawę, produkcję, pakowanie i transport. Kupuj tylko to, czego potrzebujesz – i korzystaj z tego, co kupujesz. Możesz zaoszczędzić pieniądze, zmniejszyć zanieczyszczenie i pomóc zachować zasoby dla przyszłych pokoleń.
2. Jedz zdrowsze posiłki
Zacznij stosować bardziej zbilansowaną dietę – taką, która dostarcza energię i składniki odżywcze z kilku różnych grup żywności.
Ogranicz produkty, których uzyskanie jest trudniejsze na naszej planecie, bo do wyprodukowania potrzebuje więcej zasobów naturalnych, zwłaszcza wody (mięso, które wymaga jej więcej niż rośliny, owoce i warzywa, które nie są sezonowe ani lokalne). To nie tylko dobre dla zdrowia, ale także dla środowiska!
Pamiętaj, aby kupować żywność w mniejszej ilości opakowań.
3. Kupuj lokalne i sezonowe jedzenie
Transport żywności na całym świecie pochłania dużo energii. Wiele owoców pochodzi z daleka, podczas gdy lokalni rolnicy walczą o zarobienie wystarczającej ilości pieniędzy, aby kontynuować produkcję.
Kupowanie lokalnej i sezonowej żywności wspiera lokalną gospodarkę i obniża emisję dwutlenku węgla.
Lokalne i sezonowe produkty też smakują lepiej – spróbuj. I nie wahaj się kupować niedoskonałych owoców i warzyw. W przeciwnym razie mogą zostać wyrzucone.

4.Używaj wielorazowych toreb
Każdego roku zużywa się do 5 bilionów jednorazowych plastikowych torebek (w tej liczbie jest 12 zer!). Oprócz zanieczyszczania oceanów i środowiska, zapychają kanały ściekowe, zabijają dziką przyrodę i powodują nieodwracalne szkody w środowisku. Samo zabranie własnej torby wielokrotnego użytku może poważnie zmniejszyć ilość plastikowych odpadów na świecie.
5. Oszczędzaj wodę
Woda jest cennym dobrem: mniej niż 3% światowych zasobów to świeża woda do picia. Większość jest zamrożona na Antarktydzie, Arktyce i w lodowcach. Mądre korzystanie z wody może zapewnić, że nadal będziemy mieć czystą wodę do picia, mycia i zachowania zdrowia.
Dlatego:
• nie pozostawiaj odkręconego kranu podczas kąpieli, mycia zębów, mycia owoców, warzyw lub naczyń.
• unikaj tworzyw sztucznych, które często trafiają do rzek i oceanów, zanieczyszczając wodę i zabijając ptaki i życie morskie.
6. Dowiedz się, co oznacza pojęcie „systemy żywnościowe”
„Systemy żywnościowe” to wszystkie czynności związane z produkcją, przetwarzaniem, transportem i konsumpcją żywności – dotykają każdego aspektu ludzkiej egzystencji.
Systemy żywnościowe głęboko wpływają na zdrowie naszych ciał, a także kondycję środowiska, gospodarki i kultury.